Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szén-monoxid-mérgezések országszerte

2019.01.14

 Lakástűzben vesztette egy ember életét tegnap Tasson. Több alkalommal is riasztották vasárnap a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt. A lakótérbe visszaáramló gyilkos gáz rosszulléteket okozott, volt, akit kórházba kellett szállítani emiatt. Az elmúlt hét utolsó napján több kisebb baleset is történt. Bárdudvarnokon jég alatt lelte a halálát egy ember, Csépnél szerencsésen átvészeltek egy karambolt két autó utasai. Számos melléképület is kigyulladt, garázsok és tárolók váltak a lángok martalékává.

Tegnap összesen 127 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 41 tűzesetet és az 53 műszaki mentést összesen 157 hivatásos, 14 önkormányzati és 2 létesítményi tűzoltóság, valamint 11 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 30 téves és 3 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Két személyautó ütközött össze vasárnap dél körül Csépnél, a 13-as számú főúton. Az egyik autóban négy ember utazott, a másikban a vezető egyedül ült. Az érintettek könnyű sérüléseket szenvedtek, de ki tudtak szállni járművükből. A nagyigmándi önkormányzati és kisbéri hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, azt követően drótkötél segítségével kivontatták a roncsokat az árokból. A mentés idején forgalomkorlátozás volt a Csép melletti útszakaszon.
 
Egy személyautó árokba hajtott és az oldalára borult tegnap délután Medgyesegyháza és Kétegyháza között. A mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. A mentők az autó két utasát kórházba szállították.
 
Két személygépkocsi ütközött össze vasárnap délután Tóalmáson, a Béke utcában. Az ütközés következtében az egyik autó egy közkútnak is nekicsapódott, azt kitörte, az összetört gépkocsik forgalmi akadályt okoztak. A helyi önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt. A balesetben két ember szenvedett könnyebb sérüléseket.
 
Összeütközött két személyautó vasárnap reggel Győr és Győrújfalu között, az 1401-es számú úton. A győri hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépkocsikat. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.
 
Az úton megcsúszott, majd egy fának csapódott egy személyautó vasárnap délelőtt Gombán, a Jókai Mór utcában. A gépkocsiban egy ember utazott, könnyebb sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították. A monori hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt.
 
Személyvonat ütközött egy autóval vasárnap délután Szolnokon, a Horog utcai vasúti átjáróban. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a gépkocsit, majd drótkötéllel levontatták a sínpárról. A mozdony levegőrendszere meghibásodott, ezért a szerelvényen tartózkodó embereket vonatpótló autóbusz szállította tovább. Az ütközésben senki sem sérült meg.
 
Villamossal ütközött egy gépkocsi vasárnap délelőtt Budapest tizenegyedik kerületében, a Fehérvári út és a Kondorosi út kereszteződésében. A balesethez a főváros hivatásos tűzoltói vonultak, akik áramtalanították az autót. Nem sérült meg senki.
 
Jég alá szorult és meghalt egy középkorú férfi Bárdudvarnokon. A Kötél Egyesület búvárai és a kaposvári hivatásos tűzoltók feltörték a jeget, majd három búvár a vízbe ereszkedett. A férfi holttestét a parttól harminc méterre, hat-nyolc centiméter vastagságú jég alól hozták fel a felszínre. A mentési munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.
 
Szén-monoxid-mérgezés történt vasárnap reggel egy mártélyi tanyán. Az ott élő nő rosszullétre panaszkodott, a lakossági bejelentést követően a hódmezővásárhelyi tűzoltók érkeztek a helyszínre. Azonnal megkezdték a méréseket a ház helyiségeiben, a műszerek is kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét. A tűzoltók megállapították, hogy a ház lakója nyílt lánggal fűtött, emiatt emelkedett meg a szén-monoxid-szint a levegőben. A sérültet a mentők kórházba szállították.
 
Rosszul lett egy ember tegnap kora délután somoskőújfalui otthonának fürdőszobájában, a mentőszolgálat szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállította kórházba. A ház lakói azelőtt elhagyták a házat, hogy a salgótarjáni hivatásos tűzoltók kiérkeztek volna és átszellőztették azt. A tűzoltók visszazárták az ingatlan nyílászáróit, majd elvégezték a szükséges méréseket, amelyek igazolták a veszélyes gáz jelenlétét a fürdőben működő gázkazán környezetében. A gázszolgáltató szakemberei lezárták a kazánt, lakosságvédelmi intézkedésre azonban nem volt szükség, mert a házban van alternatív fűtési lehetőség.
 
Késő délután Salgótarjánból is hasonló bejelentés érkezett: egy társasház egyik lakásának fürdőszobájában két ember lett rosszul, őket a mentőszolgálat munkatársai ugyancsak szén-monoxid-mérgezés gyanújával vitték kórházba. A salgótarjáni tűzoltók a lakás nyílászáróinak visszazárását követően a lakás minden helyiségében elvégezték a szükséges méréseket, a műszerek azonban nem jeleztek az egészségre veszélyes értéket.
 
Kigyulladt egy körülbelül ötven négyzetméter alapterületű családi ház vasárnap este a Bács-Kiskun megyei Tass Bakérsor utcájában. A tűzhöz a dunaújvárosi hivatásos, a kunszentmiklósi önkormányzati és a szalkszentmártoni önkéntes tűzoltókat riasztották, akik közös erővel, több oldalról támadva oltották el a lángokat, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet. Az eset során egy ember olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.
 
Kigyulladt egy üzlethelyiség hétfőn hajnalban Siklóson, a Mária utcában. A város tűzoltói megfékezték a lángokat, így azok nem terjedtek tovább. Az eset során egy ember sérült, őt a mentők kórházba szállították.
 
Egy karácsonyfa gyulladt meg vasárnap este Pakson, egy családi ház nappalijában. A tűz átterjedt a környező bútorokra. A paksi hivatásos tűzoltók vonultak a tűzesethez, rövid idő alatt eloltották a lángokat. A házban élő két embert füstmérgezés tüneteivel szállították kórházba a mentősök.
 
Kigyulladt egy százhúsz négyzetméteres családi ház tetőszerkezete vasárnap délelőtt Szigetszentmiklóson, a Melinda utcában. A tűzoltók kiérkezésekor a tető már teljes egészében égett, személyi sérülés nem történt. A szigetszentmiklósi hivatásos és a kis-szigeti önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat, megakadályozva a tűz továbbterjedését.
 
Egy családi ház pincéjében keletkezett tűz vasárnap reggel Budapest tizenhatodik kerületében, az Árpádföldi úton. Berendezési tárgyak égtek körülbelül öt négyzetméteren, a tüzet a fővárosi hivatásos tűzoltók eloltották. Az egységek ezután az ingatlant átszellőztették és átvizsgálták. Az eset során senki nem sérült meg.
 
Tűz volt tegnap reggel Bátonyterenyén, a Kossuth Lajos úton egy garázssor egyik garázsában. Az ingatlanban ketten tartózkodtak, ők időben el tudták hagyni a helyiséget, nem sérültek meg. A bátonyterenyei és a salgótarjáni hivatásos tűzoltók kiérkezésekor a garázs és az abban tárolt berendezési tárgyak már teljes terjedelmében égtek, emellett egy propánbutángáz-palack is felrobbant odabent, emiatt a garázs tetőszerkezete teljesen megsemmisült. A tűzoltók a tűzoltási munkálatok közben újabb gázpalackot vittek ki az égő épületből, majd visszahűtötték azt. A tüzet végül több oldalról vízzel és kéziszerszámokkal oltották el.
 
Teljes terjedelmében égett egy hatvan négyzetméteres, tárolásra használt melléképület vasárnap este Nyársapát külterületén. A tűz veszélyeztette az épülettel egybeépített másik melléképületeket is, személyi sérülés nem történt. A ceglédi hivatásos és a nagykőrösi önkormányzati tűzoltók oltották el a lángokat, majd átvizsgálták az épületet.
 
Egy családi ház melléképülete égett vasárnap éjszaka Kecelen, a Zsoldos utcában. A keceli önkormányzati és a kiskőrösi hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat. Az oltási munkálatok közben a tűzoltók két gázpalackot vittek ki az épületből, de ezek nem forrósodtak át. A tűzesetben nem sérült meg senki. A lakókat a szomszédok fogadták be.
 
Teljes terjedelmében égett egy garázs és egy vele egybeépített melléképület Marcaliban, a Szőlőhegyen. A tűzesethez riasztott keszthelyi és marcali hivatásos tűzoltók négy oldalról határolták körül a tüzet. Az egységek a tűz által érintett épületekből több gázpalackot is kivittek, amelyeket nem ért hő. A lángok a főépületet nem érintették.
 
Kigyulladt egy körülbelül negyven négyzetméteres ól vasárnap délután Tószegen, a Csokonai Vitéz Mihály úton. A tűz más épületrészekre nem terjedt át. A lakók az ingatlant áramtalanították, és a gázt is elzárták. A szolnoki hivatásos egységek megfékezték a lángokat. Az eset során nem sérült meg senki és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.
 
Családi ház kéményében égett a korom vasárnap Nyíregyházán, az Írisz utcában, és Lónyán, az Árpád utcában. A nyíregyházi és a mátészalkai hivatásos, valamint a lónyai önkéntes tűzoltók az izzó részeket kéziszerszámok segítségével eltávolították. Személyi sérülés nem történt.
 
Egy családi ház kéményében lerakódott korom gyullad be tegnap este Gyöngyösorosziban, a Petőfi Sándor utcában. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók a kéményben égő égésterméket kéziszerszámokkal eltávolították. Az eset során nem sérült meg senki, a lakóknak nem kellett elhagyniuk otthonukat.
 
Besenyődön a Kossuth utcában, Nyírmadán a Jókai utcában családi ház villanyóraszekrénye égett vasárnap délután. A baktalórántházi hivatásos tűzoltók vonultak mindkét esethez, akik az épületeket leválasztották az elektromos hálózatról, eloltották a tüzet, majd az izzó, parázsló részeket kéziszerszámok segítségével eltávolították. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.
 
Vágástéri hulladék égetéséből magmaradt hamu izzott, füstölt Bozzai külterületén vasárnap, a kora esti órákban. A szombathelyi hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre. A területet a tűzoltók csak gyalog tudták megközelíteni, majd kéziszerszámok segítségével az izzást megszüntették. A tűz nem terjedt tovább, az eset során nem sérült meg senki.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében a szakemberek vasárnap húsz felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során négy szabálytalanságot találtak.
 
Tegnap közúton egy járművet ellenőriztek a szakemberek, a megvizsgált jármű az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá tartozott. Egy helyszínen ADR-telephelyi ellenőrzést is tartottak. Vasúton százkilencvenkét járművet vizsgáltak meg, közülük hatvankettő tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá.  A katasztrófavédelem tegnap három vízi járművet ellenőrzött, egyik sem tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá. A vizsgálatok sem a veszélyes árut szállító járművek, sem a telephelyek ellenőrzése során nem tártak fel szabálytalanságot.