Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


60 Tonna út szórósó Nádudvar számozott útjain

2019.01.09

OMegkerestük az iletékeseket kinek kellene letakarítani az utakat? Erre kaptunk választ idézük:

“Társaságunk az országos közutak kezeléséért felel, ami Nádudvaron belül a településen átvezető országos (számozott) utakat jelenti, minden más út az önkormányzat kezelésében található. A téli időszakban a járdák takarítása közterületen az önkormányzat, a magáningatlanok előtt pedig az ingatlan tulajdonosának a feladata. 

 

A területileg illetékes hajdúszoboszlói mérnökségünk a kezelésébe tartozó utakon – beleértve a Nádudvaron átmenő országos utakat is – a mai napon a hóeltakarítási munkák mellett közel 60 tonna útszóró sót és 5500 liter kálcium-klorid oldatot juttatott ki.”

Az ekézési munkákat 3–5 cm felett tudjuk megkezdeni, az alatt sózási munkákat tudunk végezni. Munkagépet úgy nem küldünk ki területre, hogy ekézést és/vagy síkosságmentesítést ne végezne. Olyan előfordul, hogy munkaterületre tartva nem végzi ezen munkákat, hiszen akkor később jutna ki a célterületre és a síkosságmentesítő anyaga is elfogyna. A munkagépeink minden esetben előre be vannak osztva az egyes útszakaszokra. Az utak síkosságmentesítését az utak úthálózati szerepe szerinti sorrendben végezzük, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, utána a mellékutakon, végül a bekötőutakon avatkozunk be az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának előírásai szerint. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a hóeltakarítást végző gépeink munka közben lassabban haladnak, a havazás és a beavatkozás mértékétől függően nagyjából 30-50 km/órás sebességgel tudnak közlekedni.

 

Magyar közút válsza! 

Készítette: Makula Dániel László

2019. Január 9.